Onze boerderij

dieren | rijbak | groepsstal | schaapskooi en meer


Bij Het Lamoen wonen heel veel dieren

De pony’s wonen in een zogeheten groepshuisvesting. Dit betekent dat er een aantal pony’s bij elkaar staan in één stal. Op deze manier proberen wij het natuurlijk gedrag van het paard zo veel mogelijk te behouden. Een paard leeft in het wild namelijk ook in een groep, ook wel een kudde genoemd.

De geiten staan in de geitenwei de met boomgaard. Het is een bijzonder geitenras: de Nederlandse landgeit. Dit ras is met uitsterven bedreigd, daarom zijn we elk voorjaar blij met onze geitenlammetjes. Verder heeft dit geitenras lang haar en kunnen ze geborsteld worden. In de geitenwei staan allemaal speeltoestellen voor de geiten, zodat ze daar lekker mee kunnen spelen. Ook hebben ze een stalletje om te schuilen voor de regen.

De konijnen wonen naast de geitenwei op de waterschapsheuvel. Hier kunnen ze lekker vrij rondlopen en graven. Ze zijn allemaal aaibaar en ze vinden het fijn om geknuffeld te worden.

Naast de konijnen wonen de cavia's in een heus caviadorp. De hulpboeren op de zorgboerderij hebben zelf de huisjes in het dorp gemaakt.

Verder hebben we nog schapen, poezen, kippen, vogels en vissen die allemaal heel graag verzorgd willen worden.

Als laatste hebben we nog drie honden, Tess en Bumper en Laika. Allemaal zijn ze heel aanhankelijk en lief. Ze vinden het fijn als je met ze speelt of knuffelt. Tess is soms een beetje bang voor nieuwe mensen. Ze vindt het fijn als je haar eerst negeert.


Lekker buiten in de rijbak

lamoen-manege

We hebben bewust gekozen voor een rijbak buiten. Kinderen zijn tegenwoordig veel binnen (school, computerspelen). Daarom is het veel beter om buiten pony te rijden: lekker in de buitenlucht. De rijbak is wel iets heel bijzonders.

Doordat er water in en uitgepompt kan worden blijft de bak altijd berijdbaar: zelfs in de winter! Ook als het regent blijft de ondergrond goed en als je een regenjas aandoet merk je er niets van. Wist je trouwens dat het in Nederland maar 5% van de tijd regent!

Onze rijbak is aangelegd door All Seasons (Paardensportbodems.nl).


De groepsstal en wei

Onze pony's staan in een open groepsstal. Omdat de stal aan de voorkant open is hebben de pony's altijd frisse en gezonde buitenlucht. De 3 kanten die dicht zijn en het dak zorgen voor voldoende beschutting tegen regen en tocht.

Bijna alle pony's staan in een groep. Omdat pony's in de natuur in kuddes leven voelen bijna alle pony's zich prettig in een groep. In de groepsstal kunnen ze elkaar kriebelen en met elkaar spelen.

Sommige pony's kunnen niet goed in een groep staan, bijvoorbeeld omdat ze het sociale kuddegedrag niet goed begrijpen. Voor deze pony's hebben we stallen apart.

We voeren de pony's op de grond voor de stal. In de natuur eten pony's gras vanaf de grond. Hun lijf en nek is hiervoor gemaakt. Door de pony's op de grond te voeren kunnen ze eten in hun natuurlijke houding.

Tot slot hebben we aan het begin van de stal de zadelkamer. Voor elke pony hebben we een eigen poetsemmer, zadel, hoofstel en halster.

Achter de stal is er nog een grote weide waar alle pony's elke ochtend een paar uur in staan en soms een weekje vakantie krijgen als ze daar aan toe zijn.


De schaapskooi en overige voorzieningen

lamoen-huis-rieten-dak

Voor de ponykampen en groepsovernachtingen hebben we een authentieke schaapskooi die zelfs op de lijst van rijksmonumenten staat. Het is een net gerestaureerde en gezellige ruimte waar 18 personen kunnen slapen, inclusief 2 douches, een toilet, ruimte met een grote wastafel en een zitje. Kortom - een echt kampgebouw.